Vojtina bábszínház

2016. február 01., 08:40

A Vojtina bábszínházban a 11/d osztály részvételével

Osztálytermi színház és a hozzá kapcsolódó feldolgozó óra

 

Az elkészült képeket nézze meg itt!


Címe: Lomtalanítás

 

Téma: család, szerelem, társas kapcsolat, csalások és csalódások, kommunikáció a családban

 

Az előadás szinopszisa: Egy nagyvárosban élő apa és 16 éves lányának mindennapjaiba kapunk betekintést. Az apának ez az első szülött, és egyetlen gyermeke. Az első házasságából nem született gyermeke, a jelenlegi harmadik házasságából sem fog már, hiszen ötvenen túl van, nem akar több gyermeket. A lány, Eszter viszont sejti, hogy apja egy újabb nővel kavar. Eszter anyjának is van új kapcsolata, nem házasodtak össze, de született egy ikerpár ebből az élettársi viszonyból. Az ikrek 4 évesek.

Eszter most kórházban van, az éjjel került be. Az apa ül a kórházi folyóson egyedül, kezében mobiltelefon. Annyit tud Eszterről, hogy nem beszél senkivel. Senkivel! Még az orvossal, a rendőrséggel sem! Az anya csak reggel ér ide, vidékről jön.

 

Programunkban szeretnénk vizsgálni:

A szülők megoldatlan párkapcsolati problémái hogyan jelennek meg gyermekeik párkapcsolataiban. A magánélet alakítása a nagykorúság küszöbén álló fiatalok életében erősen összefonódik olyan kérdésekkel, mint a ki vagyok én tulajdonképpen, akarok én hasonlítani a szüleimhez, vagy a szülőkről való leválás, az önállósodás és a jövőképalkotás gondolata. Szüleink és barátaink mintáit követjük kapcsolataink alakításában? Befolyásolják-e a vélt vagy valós szülői elvárások kapcsolatainkat?

Kire mondjuk, hogy normális? Miben különbözik a normális az abnormálistól? Milyen módon ismerhető fel a deviancia? Tulajdonképpen miről érdemes tudjunk, és mennyit, hogy még normálisak maradjunk?

Miért szeretünk olyanokat, akik nem viszonozzák az érzéseinket? Miért vonzódunk olyanokhoz, akik elérhetetlenek számunkra? Minden korosztálynak nehéz?

Olyan narratívákat szeretnénk játékba hozni, amikkel diákként és felnőttként nap, mint nap kikerülhetetlenül találkozunk.

 

Megszólított életkor: középiskola (14 – 18 éves)

 

Helyszín: Ifjúsági Ház Debrecen (4025 Debrecen, Simonffy u. 21.)

 

Az előadás időtartama: 2 x 45 perc

 

Az előadáson egyszerre csak 1 osztály vehet részt!

 

A részvétel díjtalan!

 

 

 

Alkotók:

Rendező: Kapos László

Író, dramaturg: Róbert Júlia

Tervező: Pignitzky Ádám

 

Szereplők: Hajdú Péter, Hell Krisztina

Zeneszerző és zenei közreműködő: Arany Zoltán

 

Szakmai konzulens: dr. Szemán-Nagy Anita, klinikai szakpszichológus