Üdvözöljük iskolánk weboldalán

A hétvégén ismét megrendezték a Ford fiataloknak szóló globális, ingyenes vezetéstechnikai programját Budapesten

Budapest, 2018. szeptember 24. – Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat hétvégén ismét Budapestre megérkezett. A Ford Alapítvány által világ 40 országában sikeresen működtetett társadalmi szerepvállalás program célja, hogy segítse a 18-26 év közötti friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Idén ismét teltházzal, 340 fiatal részvételével zajlottak az ingyenes fél napos tréningek, melynek idén is a Pólus Center parkolója adott otthont Budapesten.

 

Hazánkban a 25 évesnél fiatalabbak közel 15%-a sérül meg vagy veszíti életét közlekedési balesetben, ezért a Ford Magyarország folytatja a 18-26 éves korosztálynak szóló hosszú távú ingyenes tréningprogramját, hogy megelőzhetőek legyenek ezek az esetek.

 Szomorú statisztikák mutatják, hogy itthon is közúti közlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt a fiatalokra: Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok ebben a korcsoportban, a felmérések szerint a fiatalok közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet.

Mellbevágó statisztikák bizonyítják, hogy a 18-26 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok. Ezért is vagyunk nagyon büszkék, hogy a Ford Driving Skills for Life CSR-programot tavaly Magyarországon is elindíthattuk. Az ingyenes vezetéstechnikai oktatás során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, hiszen a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása viszont hosszútávú folyamat. A hétvégén 4 időpontban meghirdetett vezetéstechnikai tréningjeink már a világ minden táján bizonyítottak, így biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztos autóvezetők válhatnak. Idén is érdekes, kreatív és mindenek előtt hatékony programmal vártuk a jelentkezőket." - mondta Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.

A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár. Mostanra pedig 40 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - kontinensünkön is több mint 20 000 friss jogosítványosnak segítettek már, és hazánkban is hosszútávra terveznek. A 4, egyenként félnapos tréningre a hétvégén került sor. 

 

A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulták a közlekedési veszélyek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is. A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk is segítették fejlődésüket. Továbbá a Ford a Meyer‑HentschelIntézettel közösen kifejlesztett ittas vezetést és droghasználatot szimuláló öltözetének kipróbálása is a program része volt.

A Ford Driving Skills for Life képzés során azonban nemcsak a törvényileg szabályozott veszélyforrásokról esett majd szó, de a szervezők kiemelt figyelmet szenteltek a másnapos vezetés témájának, ami a részegséghez közeli mértékben befolyásolja a volán mögötti teljesítményt. A közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is külön modult szentel a tréning. A Ford kutatása szerint a 18-26 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

 

A Ford DFSL 2018-as fókuszában a biciklisták állnak. A biztonságos közlekedés szemléltetésére a Ford egy teljesen újszerű virtuális valóság programot dolgozott ki. A ‘WheelSwap’ segítségével az autósok és kerékpárosok átélhetik, milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek. 

Az új VR élmény a hétvégén a Driving Skills for Life eseményen debütált Budapesten, ahol az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális valóságban megtapasztalt élmények hatására, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítványosok minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés." - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a program vezető trénere

GALÉRIA