Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Diószegi sírjánál

Diószegi sírjánál

December 4-én kilátogattunk névadónk sírjához, hogy az ősz nyomait eltüntessük sírjáról.

Néhány napja nagy port felkavaró hírként robbant be Debrecen város köztudatába, hogy megtalálták Diószegi Sámuel emlékiratát, melyet a polgármester ad át a december másodikai adventi ünnepi istentiszteleten a Nagytemplomban a gyülekezet számára.

A különleges irat, Diószegi felbecsülhetetlen értékű feljegyzése az egyik Nagytemplom-felújítás ideje alatt tűnhetett el. Eredetileg a Nagytemplom keleti tornyába falazták a dokumentumot, ami a korábbi templomokról, és a gyülekezeti életről adott leírást. Az emlékirat elhelyezéséről akkor a presbitérium döntött, és Diószegi Sámuel lelkész fogalmazta meg az iratot. Két példányban született ez a különleges dokumentum, az egyik a toronyba került, a másik a gyülekezet irattárába, de onnan elveszett az idők folyamán.

Az 1806-ból származó leírásra egy debreceni régiségvásáron akadtak rá.

Kósa Lajos és Papp László polgármester 2018. december másodikán közösen nyújtotta át az emlékiratot a nagytemplomi gyülekezet számára, amely így valójában visszakerült jogos tulajdonosához, és azt is megígérték, hogy támogatják az irat másolatának elkészítését.

Iskolánk nagy érdeklődéssel várja a további fejleményeket, hiszen névadónk „Hű és nagy vala, emléke áldott és örök.” – Budai Ézsaiás szavait idézve.

GALÉRIA