Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Fenntarthatósági témahét kiállítás

Fenntarthatósági Témahét

 

Hegesztett munkadarabok, dísztárgyak

 

         Iskolánkban szinte már évtizedes hagyománya van a hegesztő, több esetben járműfényező tanulók körében a hegesztett munkadarabok, sok esetben dísztárgyak készítésének a gyakorlati órákon, gyakorlati munkahelyeken oktatók-tanulók együttműködésével.

            Ezek a tárgyak általában elhasználódott gépalkatrészek, kötőelemek (csavarok, szegecsek, szegek), valamint már hulladéknak minősített egyéb anyagok felhasználásával készültek. A munkadarabok, tárgyak készítésénél fontos tényező a fantázia, képzelőerő. Több tanuló igen kreatív, ötletes a tervezés, készítés során. A munkadarabokat a gyakorlati helyekről behozzák az szakmai elméleti órákra, ahol bemutatják szóban a készítés folyamatát, a használt eljárásokat, gépeket, eszközöket, anyagokat.

            Az így elkészült komolyabb darabokat sok esetben projektfeladatként, projektmunkaként is értelmezhetjük. A munka, a feladat során jelentős fejlődés tapasztalható a korábban említett fantázia-képzelőerő területén kívül a problémamegoldó képesség, a másokkal való együttműködés, a beszédkészség fejlődése, valamint a kézügyesség fejlődése területeken is. Természetesen a szakmai gyakorlati és elméleti ismeretek is gyarapodnak. Nem ritka, hogy egy-egy jeles osztályzat is jutalmazza a munkát.

 

Gyakran hasznosított, felhasznált anyagok:

·        Csavarok, csavarnyák, szegek, szegecsek

·        Rugók, láncok, kisebb tengelyek

·        Csövek, rúdanyagok, zártszelvények, lemezek darabjai

·        Csapágyak, fogaskerekek, tárcsák, alátétek, korongok

·        Gyújtógyertyák, gépalkatrészek

·        Műanyag elemek

·        Ragasztók, forraszanyagok, tapaszok

·        Festékek, bevonatok, kenőanyagok

·        Daraboló gépek, hegesztő gépek, szerszámok, eszközök

GALÉRIA