Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Határtalanul 2018

Első utazás: 2019. április 24-28.

 

2019. április 24-én érkeztek meg iskolánkba a szovátai Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola tanulói és pedagógusai. Magyarországi programjuk kezdő lépéseként megmutattuk nekik iskolánkat, majd vendégeink elfoglalták a szállásukat a Koppány kalandparkban.

 

A második napon szerettük volna bemutatni városunk múltját, melynek kihagyhatatlan kezdőpontja volt a Nagytemplom megtekintése értő vezetéssel, amely felelevenítette számukra a kálvinista Rómát, Debrecen több mint 450 éves református hagyományát. Ezután rácsodálkozhattak a város, a keleti országrész leggazdagabb közgyűjteményére, a Déri Múzeumra, ahol a látogatás különlegessége a méltán híres Munkácsy-trilógia megtekintése volt, melyet igazán emlékezetessé a fényjáték tett. Rövid debreceni sétánk alatt megtekinthették a nagy múlttal rendelkező cívisváros építészeti emlékeit. Délután szabadprogram várt a gyerekekre, volt, aki moziba, mások az Aquaticum élményfürdőbe mentek.

 

A harmadik napon egészen más nevezetesség várt vendégeinkre: ellátogathattak az Agóra Tudományos Élményközpontba, a múlt után a jövőbe, hiszen ez az objektum méltán képviseli a városunkban erősen jelen lévő tudományosságot. Ez a kiállítás interaktivitásával, fiatalos lendületével igazán közel került a szovátai diákok érdeklődéséhez.

 

Délután viszont visszatérhettek saját szakmájuk világába, a szálláshelyen valósult meg a partnerkapcsolat közös projektjének első része, a „hajdúsági ízvadászat”: a tájegységünkre jellemző babgulyást és rétest készítettek közösen a szovátai és debreceni tanulók, mely ételeket természetesen közösen el is fogyasztották.

 

A negyedik napon hortobágyi kiránduláson vettek részt a gyerekek. Sikerült ezzel a programelemmel is egy újabb színt mutatni régiónkból, hiszen ezen a napon zajlottak a pusztán a Szent György napi Kihajtási Ünnep eseményei. Reméljük, hogy az ezen való részvétel még közelebb hozta az erdélyi gyerekekhez a mi szülőföldünket.

 

A következő napon már elérkezett a búcsú ideje, szovátai vendégeink hazaindultak.

 

 

 

 

Második utazás: 2019. május 19-23.

 

Kirándulásunk első napja az utazással telt, majd Szovátára megérkezve a tanulók és a kísérő tanárok elfoglalták szálláshelyüket. Már első este közös programon vettünk részt vendéglátóinkkal: épp azon a hétvégén zajlottak a Medve-tó napok eseményei, ahol helyi hagyományőrző együttesek műsorát majd a Balkán Fanatik együttes koncertjét tekinthettük meg.

 

A második napot a vendéglátó intézmény tagegységeinek megtekintésével kezdtük, bejártunk az óvodától a gimnáziumon át a szakközépiskoláig mindent, láttuk a partnerintézmény asztalos műhelyét, tankonyháját, kreatív műhelyét, tornacsarnokait. Vendéglátóink megmutatták a közeli református templomot is. Délután már Erdély természeti szépségeivel ismerkedtünk, nagy sétát tettünk a Medve-tó körül. Városnéző kisvonattal is körbementünk a városon megismerve nevezetességeit.

 

A harmadik napon a Békás-szorosban túráztunk. Megkezdődtek a közös projekt második szakaszának előkészületei, a következő nap főzésének hozzávalóit készítettük elő.

 

A negyedik napon tovább ismerkedtünk a környék nevezetességeivel: eljutottunk Tamási Áron szülőházához, megkoszorúztuk síremlékét Farkaslakán. Korondon is jártunk. Nem hagyhattuk ki a környék legnevezetesebb turista látványosságát a parajdi sóbányát!

Elkészültek a közös munka részeként erdély tájjellegű ételei is: tárkonyos sertésragu leves és kürtős kalács. A hagyományos erdélyi kürtős kalács elkészítését egy helyi néni mutatta meg a gyerekeknek, így még több tapasztalatot szerezhettek e kedvelt édesség elkészítésének fortélyairól. Célunk az volt, hogy a szakmai gyakorlatokon már megszokott tudásátadástól eltérő módon ismerkedhessenek egy tájjelegű étel elkészítésével. A programon részt vettek a vendéglátó iskola pedagógusai is.

 

Kis csapatunk május 23-án utazott haza Debrecenbe.

 

Reményeink szerint a két iskola közötti partneri kapcsolat hosszabb távon is működni fog, a közös tevékenységek, a közösen elvégzett munka megalapozta ennek lehetőségét.

GALÉRIA