Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Kassa

 

 

 

Kassai kapcsolatok

 

2017. október 18-20.

 

A kirándulás célja az volt, hogy Kassáig eljutva megtekintsük a történelmi Magyarország nevezetességeit, hogy a közös programok által elmélyíthessük az ott élő magyarsággal a kapcsolatokat, reménykedtünk benne, hogy az utazás hozzájárul a partner iskolával való hosszabb távú együttműködés megalapozásához is.

 

Kassai sétáink egy nevezetes történelmi személyiség és egy neves magyar író emlékét idézték: Rákóczi nyomában járva megtekintettük a partneriskola Rákóczi emlékeit, a kassai dóm Rákóczi síremlékét és a Rodostói házat. A gyerekek megismerhették Márai szülőházát, jártunk a Márai szobában és a Márai szobornál.

 

Bemutatták nekünk a Miklós-börtönt is: a valamikori börtön ma kiállító terem, a középkori büntetőjog és bíróság, a várostörténet, a kézművesség és kereskedelem tematikus kiállításaival.

 

Tanulóinknak nagyon nagy élmény volt a Repüléstörténeti Múzeum megtekintése.

 

 

Eljutottunk Alsósztregovára is: megnéztük a település Madách-kastélyát. A kastélyban kiállítás mutatja be Madách Imre, Bél Mátyás és Rimay János munkásságát. Ezzel a programelemmel is az Arany János-emlékévhez kívántunk csatlakozni. Iskolánk diákjai koszorút helyeztek el a Madách-emlékműnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017. november 7-9.

 

November elején érkeztek hozzánk a partneriskola tanulói, pedagógusai. A programot debreceni városnézéssel indítottuk, hogy bemutassuk a cívisváros múltját és jelenét. Városnéző sétánkat, Debrecen legismertebb jelképének, a Nagytemplomnak a meglátogatásával kezdtük. Jártunk a Déri Múzeumban, mely a város egyik legnevezetesebb közgyűjteménye. A történeti formákkal épült múzeum – előtte Medgyessy Ferenc szobraival – Debrecen belvárosának ékessége. Szakértő segítségével ismerhették meg a tanulók a múzeum gyűjteményeit.

Elvittük őket a Református Kollégiumba, mely városunk egyik fő oktatási intézménye, 1538-as alapítása óta szolgálja az oktatást. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a Debrecenbe menekült kormány forradalmi országgyűléseinek és az 1944. december 21-én tartott Ideiglenes Nemzetgyűlés színhelye.

 

Egészen más élményeket tartogatott az Agóra Tudományos Élményközpont, amely mindennapi életünk csodáit magyarázza meg mindenki számára közérthetően és élményszerűen, megkönnyítve ezzel a természettudományos tárgyak tananyagának elsajátítását.

 

A kirándulás programját mozi látogatás is színesítette.

 

 

A két iskola partnerkapcsolatának szakmai megvalósulása a zászlótartó elkészítése volt, amelyen mindkét kiránduláson dolgoztak a diákok.

 

 

 

GALÉRIA