Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Szakmai üzemlátogatás a MÁV debreceni területén.

A fenntarthatósági hét rendezvénysorozat keretében a 11.A osztály I. csoportja Fedor László oktató vezetésével szakmai üzemlátogatáson vett részt a MÁV debreceni területén.
Az idegenvezetőnk László Zsolt, bemutatkozás után röviden ismertette a rendezvény programját.
Az első állomásunk a vasúti jelzőberendezések és a vágányok átkapcsolását biztosító berendezések bemutatásával kezdődött . Ezek a berendezések az állomásra èrkező és továbbhaladó vonatok biztonságos haladásáért felelnek.
A fényjelző berendezések tájékoztatást adnak a mozdonyvezetőnek a lassításra, esetleges gyorsításra, illetve pályán való megállásra, ha ugyanazon a vonalon valamilyen akadály van, illetve melyik utasváró peronra kell beérkeznie.
A következő állomásunk az elektromos berendezéseket irányító részleg volt, ahol rengeteg mágneskapcsoló, több kilométer hosszú vezetékhálózat biztosítja a megfelelő áramellátását utját, a váltók biztonságos mozgatását vezérlő kapcsolókhoz.
Utolsó állomásunk maga az a helyiség ahová megtiszteltetés volt bejutni, mert testközelből láthattuk, hogyan is zajlik egy ekkora állomás biztonságos irányítása. Az ott dolgozók elmondták, hogy 12/24 órában dolgoznak, folyamatos figyelemmel, nehogy valamilyen baleset történjen.
A látogatás tanulságos volt a tanulók részére, mert az új ismeretek segítenek az iskolában tanultak jobb megértését.

GALÉRIA