Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Diákjaink publikációi

 

A Sajtó és Tanulás (SÉTA) médiaprogram lehetőséget biztosított azoknak a diákoknak, akik szívesen írnak, mutatják meg készségüket, tehetségüket ezen a területen is.

A média valamennyi formája jelentős átalakuláson ment keresztül az utóbbi években. Vannak olyan médiumok, amelyek kizárólag az internetes platformon működnek, és egyre kevesebb az olyan sajtótermék, ami kizárólag nyomtatott formában jelenik meg. Jellemző a kétféle megjelenési mód, azaz a print – online kettőse, így a tartalmak megjelennek nyomtatásban és internetes felületen is. A Hajdú-Bihari Napló és a www.haon.hu ebbe a körbe tartozik. Ebben a programban iskolánk is részt vett, így Beri Alex 12.ÉF/2, Molnár Kíra 12.B, Nagy Csaba 12.ÉF/2, Nagy Gergő 1/9KL, Sólyom László 12.ÉF/2 és Virág Fruzsina Boglárka 12.ÉF/2 osztályos diákok munkáit olvashatják, amelyek tanáruk és a szerkesztőségi zsűri véleménye szerint is megfelelnek a közzététel szabályainak. Az iskolánkénti legjobb írásokat pedig minden héten közzétették az online portálhoz tartozó Facebook felületen is.

Sajtó és Tanulás (SÉTA) című program most véget érő félévében a legjobb írásokkal előrukkoló diákokat díjazták a Napló-székházban, így Virág Fruzsina Boglárka 3. helyezést ért el. A tanulók felkészítő tanára dr. Dósáné Gargya Tünde mesterpedagógus, szaktanácsadó.

Fogadják szeretettel, és olvassák, kövessék a diákok írásait!

 

 

 

A levélírás evolúciója - kezdetektől napjainkig

 

 

A levélírás nagyon régről, már az őskorból kezdődött, amikor kezdett kiteljesedni a kommunikáció és az információközlés. Hiszen abban az időben is kommunikálni kellett valamilyen úton módon, s ha nem volt megoldható beszéddel, akkor más módját választották ennek a közlésformának.

Elkezdtek kőbe kővel, fába fával különböző formákat szimbólumokat mai ismeret szerint betűket, különféle ábrákat vésni, amit értettek az akkori emberek. Valójában a levélírás inkább a fontosabb ügyekben volt népszerű. Egyre jobban kezdtek rá odafigyelni, ugyanis egy fontosabb levél, irat nem jelenhetett meg igénytelenül a címzettnél. Elkezdődtek a boritékok használata, ami nagy mértékben megnövelte a levélírás kultuszát. Ez alapozta meg az egészet, hiszen egy jó minőségi boritékban kézbesíteni egy levelet sokkal jobb megjelenést adott a feladójának, ugyanis akár már a borítékkal is kifejezhetjük érzéseinket a színekkel, a mintázattal, illattal. Kiemelkedő szerepet töltött be s tulajdonképpen esztétikai szempontból is nagy jelentőségű a pecsét használata. Mindezt leginkább a diplomáciában, országok közötti levélváltásnál, elsősorban magasabb rangú családok között volt jelentős szerepű. Néhány évvel ezelőtt, úgy 15-20 éve sokkal inkább a hivatalos ügyekben küldtünk, kaptunk egy-egy levelet. Legalább is az én generációm még éppen beleszületett abba a helyzetbe, hogy nem volt internet, okostelefon, így a postai lehetőségeket használtuk ki attól függően, hogy hivatalos levelet kellett küldenünk, vagy csak egy üdvözletet a „táborból”, netalán jókívánságot név- és születésnap okán.

Ma már nagyot változott a világ minden téren, de az informatika egyre gyorsabb terjedésével, beáramlásával mindennapjainkba a levélváltás is „sokszínűsödött”. Most már gyorsabban lehet üzenetet, levelet, úgynevezett e-mailt (drótpostát) írni/küldeni egymásnak. Ráadásul nem kell várni olyan sok időt a kézbesítésre sem, mint annak idején. Napok teltek el, míg a feladótól a címzettig megérkezett egy-egy levél.

Ma már olyan gyorsan zajló modern világban élünk, hogy nem engedhetjük meg magunknak a várakozást. Olykor egy üzlet léte foroghat kockán, akár aktualitását is veszítheti egy esemény, egy fontos dolog, ha nem tudunk róla időben. Tulajdonképpen mikor bejött az internet, gyökeresen megváltoztatott mindent. Nem kell már sorba állni egy-egy levél elküldésére a postán, hiszen az interneten csak megadjuk az illető e-mail elérhetőségét, megírjuk a levelet, esetleg jelezzük, hogy mi a levelünk tárgya és egy kattintással már el is tudjuk küldeni írásunkat, s már meg is érkezik ahhoz, akit címzettként jelöltünk meg. Fontos megemlíteni a csatolt fájlt, hiszen ez egy olyan jelentős opció, mellyel több anyagot, fotót, stb. is mellékelni tudunk. Ahol most tartunk, nekünk 21. századi embereknek ez már teljesen természetes. Most már ez is tovább szakosodott úgymond az interneten belül. Megjelentek a média platformok, mint például a facebook, twitter. Napjainkban ezt úgy kategorizálják, hogy kevésbé a hivatalos ügyeket intézik az emberek ezeken az oldalakon. Egyszerűen csak beszélgetnek, érdeklődnek egymás iránt, bár mostanában ez is kezd más irányba terelődni. Azt gondolom, hogy a legcélravezetőbb és a leghosszabb élettartalmú jó levelezési lehetőség az ímél marad, amit van aki csak Emilnek nevez.

Véleményem szerint a jövőben nem tűnnek el a papírra megfogalmazott gondolatok, levelek sem, hiszen nagyon sok helyen ez az elfogadott, csak ez lehetséges, pedig környezetvédelmi, gyorsaság, olykor megbízhatóság szempontjából is sokkal jobb minden lehetséges dolgot elektronikusan intézni.

 

                                                                                  Beri Alex 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Felkészítő tanár: dr. Dósáné Gargya Tünde

                                                                                             

 

 

A levélírás evolúciója - kezdetektől napjainkig

 

Napjainkra a levélírás teljesen megreformálódott. A régebbi időkben valamilyen papírra vagy papiruszra írták a mondanivalójukat az emberek. Ráadásul, amíg eljutott az iromány a címzetthez az elég hosszú idő volt. Manapság ez már a pillanatok töredéke alatt történik.

Régebben egy levél megírásához kellett egy toll és egy lap. Manapság kezünkbe vesszük a telefonunkat vagy leülünk a számítógép elé és megírjuk, elküldjük. A kezdetekben még postagalamb segítségével küldték el a leveleket. Ezután megjelentek a posták, itt is még kézzel írott leveleket használtak, de már jóval rövidebb idő alatt jutott el a címzetthez a levél. Ebben az időben még így is sokat kellett várni egy-egy levél megérkezésére, lehet, hogy el se jutott a címzettig, mert elkeveredett vagy elveszett. A technika fejlődésével már egyre kisebb volt a hibázási lehetőség és egyre több levél ért oda időben és épen, sértetlenül a címzetthez. Elérkeztünk a 21. század elejére. Megjelent az internet és minden megváltozott. Megjelentek az online levelező rendszerek és az emberek inkább ezeket a megoldásokat használták levélküldésre. Ezek elterjedésével egyre inkább eltűntek a kézzel írott levelek. A kézzel, írott levelekkel ellentétben az online írott levelek olcsóbbak vagy ingyenesek, nem kell bélyeget vennünk és elmennünk a postára feladni őket. Manapság már le se kell ülnünk a számítógép elé; mert vannak olyan alkalmazások, mint például: Messenger; Facebook, amit ha letöltünk, készülékünkről tudunk levelet küldeni. A mai fiatalok nagy része már csak ilyen eszközöket használnak üzenet vagy levélküldésre. A legnépszerűbb levélküldési rendszer az e-mail levelező.

Ezek a rendszerek a kézzel írást teljesen háttérbe szorították! Ezáltal a mai fiatalok helyesírása és íráskészsége is romlott. Melyik fajta írásmód a jobb? Ezt döntse el mindenki maga!

 

 

                                                           Sólyom László 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

Felkészítő tanár: dr. Dósáné Gargya Tünde

 

Az irodalom háza Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

 

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban található egy csodás tárlat. Úgy gondolom, hogy ez egy igazán fontos pont Debrecenben.

Aki egy kicsit is kultúrálódni akar, esetleg nem helyi lakos, hanem turista, de bárki, akit érdekel, hogy mi található Debrecen belvárosában, az azt tapasztalhatja, hogy ebben az emlékmúzeumban összegyűjtik mindazt, ami a magyar, a magyar történelemhez, irodalomhoz, művészetek arzenáljához tartozik. De nem csak turistáknak ajánlom, ugyanis rengeteg ember szereti a költészetet, az irodalmat hazánkban, őket biztosan el fogja varázsolni ez a hely. Híres és ismert  költőket, írókat ismerhetünk meg, azoknak életpályáját röviden bemutatva. Itt fedezhetjük fel például Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály, Jókai Mór és még sok más izgalmas irodalmár.  Mindezeket hanganyaggal, hozzá kapcsolódó tárgyakkal, képekkel teszik még érdekesebbé az egész kiállítást. Ez azért is jó, mert ha egy tanulmányi kiránduláson éppen az irodalom házába látogatnak el a fiatalok, akkor biztos, hogy a tudásanyag, valamint a megtanulandó is sokkal jobban rögzülni fog kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Nem beszélve a lélegzetelállító szobrok tömkelegéről, melyekről sugárzik a precizítás, az alaposság. Mindez még csak fokozza az emlékház hangulatát.

Nagyon ajánlom az irodalom ház megtakintését, mindenképpen látogassatok el, nézzétek meg!  Nagyon igényes, szép helyen helyezkedik el. Már az udvarukon látszik a magyarság hangsúlyozása a sok virággal a teraszon, beljebb lépve pedig a sok, különleges, ránk jellemző hímzés. Ha eléggé jól megnézzük mindezeket, akkor felfedezhetjük a magyar színek hangsúlyozását, hiszen már belépéskor, már az első perctől kezdve a piros tető, a fehér fal és a zöld gyep váltakozása fogad bennünket, melyekkel a mi zászlónk színei juthatnak eszünkbe.

Jól megközelíthető gyalogosan és autóval, valamint tömegközlekedési eszközökkel egyaránt ez az emlékmúzeum. Debrecen szívében, a Péterfia utcán található. Legalább egyszer, mindenképpen érdemes betérni erre a helyre!

                                                                                  Beri Alex 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Színházlátogatás

 

A következő sorokban egy általam megélt színházi látogatásról lesz szó, amely a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban valósulhatott meg. Ez egy igazi körbevezetés volt, ami kiterjedt a háttérmunkákra is.

Még kilencedikesként vettem részt néhány osztálytársammal ezen a programon. Mikor megérkeztünk, volt egy „idegenvezetőnk” is, aki egész végig segítségünkre volt. Szétnéztünk a raktárban, vagyis másnéven a kelléktárban, ahol különféle elemeket mutattak be, melyek az előadásokat segítik. Majd elvezettek minket a ruha-, illetve jelmeztárba is. Ez volt talán az egyik legizgalmasabb rész. Végig tapinthattuk az összes ruhát, s alkalmunk volt felpróbálni a nekünk tetszetős összes jelmezt, kalapokat és egyéb kellékeket, amelyiket csak szerettük volna. Na és melyik nő nem találna ekkora nagy helyen számára kedvenc ruhadarabot, amiben örömmel illegtünk billegtünk. Káprázatosan sokszínű jelmezek voltak. Találhattunk köztük férfit is, nőit is. Láthattunk vicces, nagyon csicsás, elegáns, hercegi és hercegnői igazi habos babos ruhákat is.

Mivel szépészeti osztályba járok, azon belül is a fodrászatot igyekszem elsajátítani, így a sminkes és a fodrászszoba volt az, amire a legjobban kíváncsi voltam. Rengeteg érdekes dolgot mondtak és mutattak meg ott nekünk. Meséltek nekünk arról, hogy egy-egy műsorhoz mennyi idő szükséges általában, hogy elkészüljenek a színészek sminkjeivel, frizuráival. Hihetetlen volt azt hallani, hogy egy frizurával képesek akar 4-5-6 órát is elpepecselni, ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Elmondásuk szerint a smink általában kevesebb időt vesz igénybe, hiszen vannak olyan női színészek, akik saját maguk kreálják meg a sminket, így nem kell egymásra várva, unalommal ülni a széken. Ezután egy előadásra előkészített színpadot is megnézhettünk, ahol mindenféle kulisszatitkot is elárultak a színészek.

Számomra ez egy végtelenül izgalmas lehetőség volt. Nem mindennap juthat be az ember egy színházi backstage-be és nézheti meg azt, hogy mi folyik hátul, amíg a néző a székében ül és kíváncsian figyel az előadás minden apró részletére. Nagy szívvel ajánlom, ha valakinek adódik ilyen lehetőség, mindenképpen éljen vele! Nem fogja megbánni!

 

Molnár Kíra 12.B

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

                                                                   Könyvajánló

                                            Leiner Laura – Iskolák országos versenye

 

Napjainkban az olvasás eléggé elhanyagolt dolog lett. Alig van néhány olyan fiatal, akik szeretnek olvasni, viszont akik a műveltséget választják legnagyobb elfoglaltságuknak, azok körében nagyon is ismert Leiner Laura írónő, akinek a trilógiáját most ajánlani fogom. Hogy miért is választottam éppen Leiner Laurát? Attól függetlenül, hogy leginkább lányok olvassák az ő könyveit, meg kell említenem, nem csak lányoknak ír. Fiúk is olvashatják írásait. Én például elolvastam és személyes véleményem alapján azt kell mondanom, hogy imádom az írónőt ahogyan ír és ahogy fogalmaz. Az Iskolák Országos Versenye trilógiáját azért is ajánlom, mert szerintem nagyon jó kikapcsolódást nyújthat az unalmas pillanatokban.

Most rá is térek a tényekre, azaz magára a könyvre, hogy miről is szól. Az IOV egy iskolák között meghirdetett verseny, ahová Magyarország több iskolájából küldenek diákokat négy fős csapatokban. Mivel a verseny feladatai és a helyszín teljesen ismeretlenek, ezért az igazgatók az előző évek alapján tudják csak összeállítani a csapatokat. A versenyen körülbelül bármilyen feladat előfordulhat. Ügyességi, sport, logikai, stb. Itt jön a képbe a főszereplő lány, Újvári Hanna, aki a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon két osztálytársával, Lóránttal és Bernadettel plusz egy kilencedikes fiúval, Zsomborral az igazgatói irodába kell hogy fáradjon. Fogalmuk sincs, hogy vajon miért hívták őket oda. Arra gyanakodnak, hogy valami rosszat csináltak. Ám mikor nyílt az igazgatói iroda ajtaja és láthatóvá vált Kocsis igazgató úr, hamar kiderült, hogy nem csináltak semmi rosszaságot. Másról volt szó. Kocsis igazgató úr beszámolt Hannáéknak az IOV-ról. Hanna elsőnek nem akart belemenni ebbe az egészbe. Nem szerette volna az apukáját két teljes hétig egyedül hagyni. Hogy miért is nem, arra a válasz egészen egyszerű. A főszereplőnk anyukájának volt egy betegsége, aminek következtében egy éve meghalt. A lány nagyon nehezen tudta feldolgozni anyja halálát és tudta, hogy apjának is ugyanannyira nehéz, mint neki. No meg nagyon odafigyelt apjának egészségére.

Hanna az apukájának unszolására végül elfogadta az igazgató úr ajánlatát és ezzel egy óriási kaland vette kezdetét, ami teljesen megváltoztatta Hanna életét. A verseny nagyon sok izgalmas dolgot tartogatott. Például nem lehetett előre tudni a feladatot. Csak és kizárólag akkor kaptak némi instrukciót a feladatról, mikor eljött a napja. A legelső megmérettetés akkor érte őket, mikor a bükki táborhoz értek. Egy logikai feladat várta őket és egy bezárt kapu. A feladat annyi volt, hogy át kellett jutniuk a kapun. Hanna eszének köszönhetően sikeresen megoldották a feladatot. A tábor ideje alatt a versenyző csapatok napról napra fogyni kezdtek. Ugyanis minden egyes feladaton kiesett egy csapat, akik azonnal indulhattak haza. Egyébként a verseny egy kupáért folyt, és ezt nagyon is jól tudta már egy tavalyi iskola diákjai, akik az arany színt viselték. A verseny ideje alatt tökéletesen érzékelhető, hogy nagyon nagyra vannak magukkal az arany csapat tagjai. Igyekeztek állandóan a többi csapat orra alá dörgölni, hogy ők a tavalyi győztesek. Ez persze sokaknak nem tetszett. A megmérettetés ideje alatt szövődtek barátságok, köttetek új ismeretségek és szerelmek és persze szerepet játszott az ellenségeskedés is, amit a sárga csapat tagjai, azon belül is egy Máté nevű fiú testesített meg. A lehető legaljasabb módon próbált mindenkinek a közelébe férkőzni és megtudakolni a legféltettebb titkokat. Hanna hamar felfigyelt rá, hogy Mátéék csapata kicsit sem játszik tisztességesen. Hamarosan kiderül egy titok Mátéról. Mégpedig az, hogy a tabletjén az összes versenyzőről van egy kis leírás, ami azt tartalmazza, hogy mik az erősségeik és mik a gyengeségeik. Az arany csapatra visszatérve, a főhősünk elárulja az arany csapat két lánytagjának ezt a dolgot, akik szintúgy megtekintik Máté tabletjét. A tavalyi győztesek között és Hanna közt egy nagyon furcsa barátság veszi kezdetét. Kezdetekben ki nem állhatják egymást, ám érzékelhető az olvasó számára, hogy nagyon is kezdik megkedvelni egymást. A történet furcsasága, hogy az arany csapat két lány tagja folyton a mosókonyhában vették fel a titok videójukat, ahol természetesen jelen volt Hanna is. Mindig éppen akkor mosott. Ez a trilógia nem lehetne elég tinédzseres, ha nem lenne benne szerelmi szál. A tábor ideje alatt Hanna megismer egy fiút, Kornélt, aki a fekete csapat tagja. Ha nem is azonnal, de egymásba szeretnek, viszont az egyik feladat alkalmával Máté szándékosan kiejtette a fekete csapatot, így nekik búcsúzni kellett a versenytől. Főszereplőnk ezt kissé nehezen viselte és itt kezdődött az igazai utálata Mátéval szemben. Tudta nagyon is, hogy a fiú szándékosan ejtette ki a versenyből a fekete csapatot. Miután Kornélék csapata kiesett, Hannában fellobbant a versenyszellem. Elhatározta, hogy csak azért is meg fogja nyerni az egész versenyt. A táborban azonban volt olyan nap is, hogy a játékosok nem kaptak feladatot. Ennek jelentősége van a trilógia utolsó részében. Ugyanis az egyik feladat egy szimpátia szavazás. Ez azt jelenti, hogy a kiesett csapatok dönthették el, hogy melyik iskola távozzon a versenyből. Természetesen az arany csapat volt az. Rájuk ugyanis nem szavazott senki, így kiestek. Nem akarták tudomásul venni, hogy elbukták az egész játékot. Érvénytelennek titulálták a szavazást és azt állították, hogy őket senki sem kedvelte. Néhány percnyi veszekedés után Róbert a főszervező nagy nehezen a csapat tudtára adta, hogy kiestek. A trilógia utolsó részében mikor már csak három csapat volt, a verseny kezdett komoly fordulatot venni. Máté mindenképpen Hannáék ellen akart menni és ezt látszólag el is tudta érni. Egy feladat által a sárga csapat nyert egy büntetést, amit kioszthatott a még játékban lévő csapat valamelyikére. Máté számára kérdés sem volt, hogy kire osztja a büntetést. A piros csapatra, azaz a főszereplőnkre. Három választása volt. Máté amellett döntött, hogy mindegyik tagtól egy fontos dolgot vesz el egy napra. Ami azt jelentette, hogy Hannának a karkötőjét kellett odaadnia, ami az anyukájáé volt. Máté tudta, hogy Hannának a legnagyobb gyengesége az anyukájának a halála és ezt igyekezett is kihasználni. Hanna a táborban töltött napok alkalmával folyton tartotta a kapcsolatot apukájával és a mamájával, aki a verseny előtt haragban voltak, viszont a tábornak köszönhetően kibékültek egymással és Hanna ennek örült a legjobban. Nem hagyta magát Máté ellen még így se, hogy a sárga csapat tagja a legféltettebb kincsét kobozta el tőle. A játék legutolsó napján az összes kiesett csapatot visszahívták szurkolni. Mikor főszereplőnk meglátta, hogy a tábor újra benépesült és a barátja, Kornél is visszatért, nagyon nagy boldogságot érzett. Az utolsó feladat egy ki nevet a végén élőszereplős társasjáték volt, amit a piros csapat meg is nyert. Egyidejűleg az IOV nyertesei is ők lettek.

Nekem ez a történet egy nagy élmény volt, egy nagy kaland. Együtt örültem a szereplőkkel, együtt szomorkodtam a rossz pillanatokban a történet főhőseivel. Kifejezetten tetszett az, hogy Hanna és az arany csapat lány tagjai között létrejött egy baráti kapcsolat. Ami még megfogott, az a lány szemléletmódja. Ugyanis az anyukájának a halála után lemondott a közösségi oldalakról. Konkrétan alig használta őket. A történetben többszöri utalást találunk arra, hogy emiatt nem törődött az anyukájával. Ám a verseny megnyerésével visszatért ezekhez a szokásokhoz, ami véleményem szerintem egy jó döntés. Számomra tanulságos is volt az egész történet. Aki még nem olvasta, annak nagyon nagy figyelmébe ajánlom mind a három részt. Merem állítani, hogy elnyeri a tetszését még olyannak is, aki egyébként alig szokott olvasni.

 

Nagy Csaba 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

                                                                  Könyvajánló

    Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!

 

Biztos volt már azoknak az embereknek, akik szeretnek olvasni, legalább egy olyan könyv az életükben, ami lelkileg hatott rájuk. Amire azt mondták: ,,Na, ezt muszáj ajánlani másnak is, annyira jó lett!"

Nos, az én életemben két ilyen könyv is volt. Ajánlottam már sok embernek, még olyannak is, aki eddig életében egy könyvet nem vett a kezébe. Gondoltam, hogy hátha rá tudom venni arra, hogy elkezdjen olvasni.

 Amit most ajánlani fogok, az Rácz-Stefán Tibor írótól a „Fogadj el!” című műve.

Hogy miért is hatott rám ez a könyv annyira? Azt most el is árulom. Sajnálatos módon anyukám nem éppen volt az a minta anyuka, mint amire mindenki vágyik. Ami azt illeti, elég szegényesen éltünk és emiatt gyakran kiközösítettek és „kifogtak” az általános iskolában. Ez első vagy második osztályban volt, mielőtt iskolát nem váltottam. Mikepércsre kerültem és ott jó osztályba kerültem. Viszont a szakközépiskolában megint az történt, hogy a három év alatt „partvonalra kerültem, itt sem fogadtak a bizalmukba, sokat „szekíroztak”. Itt jöhet a kérdés, hogy ennek mi köze van az ajánlómhoz?

Az, hogy a könyvben a főszereplő lány, Petra ugyanolyan szegényes körülmények között él az anyukájával, mint én. Az életében viszont eljön az a pillanat, mikor ösztöndíjjal felveszik a Szépremények Gimnáziumba, ahova csak gazdag szülők gyermekei járnak. Kezdetekben Petra megpróbálja elhitetni az osztálytársaival, hogy ő is milyen gazdag családból való. Ez egy ideig sikerül is, ám mikor az osztálytársak rájönnek arra, hogy Petra hazudott nekik, egyből kiközösítik őt. Innentől kezdve Petra élete teljesen felfordul. Főleg, mikor az egyik fiú, akit kiszemelt magának, elhívja magához. A lány boldogan fogadja el a meghívást. A fiú lakásán elég sokat isznak, ami eleve nem hangzik olyan jól. Petra italába hamar kábítószer is kerül, aminek a hatására olyan dolgot tesz, ami cenzúrázandó én ezért nem is fogom ide leírni. A lakásban volt elrejtve egy kamera, ami rögzítette a történteket. Másnap mikor a lány iskolába ment, fogalma sem volt, hogy mi történt mindenkivel. Senki sem szólt hozzá, mindenki undorodva nézett rá. Egyszer valaki elmondta neki, hogy mit is csinált azon az estén. Látta is a felvételt, ami már akkorra az interneten keringett.

Petra napról napra szekálás áldozataivá vált. Mindenféle idegen hívta fel szexuális kérésekkel, emellett az iskolában sem hagyták békén. A történetben szerepel még Petrának a legjobb barátja Dávid, aki egyébként meleg. Az ő történetét nem részletezem. Csak azért említem meg, mert szerepet játszott Petra életében. Ő próbált segíteni a lányon a nehéz időszakban. Csakhogy Dávid láthatólag kevésnek bizonyult, mert Petra a sok sértegetés és megaláztatás miatt el akarta dobni a saját életét. Úgy gondolta, hogy neki már nincs értelme tovább élnie.

Egyik nap otthon begyógyszerezte magát és mikor másnap felébredt, azt kérdezte magában, hogy miért nem tud meghalni?! Az anyukájának volt egy fegyvere valahol elrejtve a házban. Petra tudta is hogy hol. Hirtelen felindulástól vezérelve úgy döntött, hogy visszaadja mindazt a fájdalmat az osztályának, amit ők okoztak neki. A fegyvert és a töltényt belökte a táskájába, majd mosolyogva elindult. Elérkezett a leszámolás napja. Mindenki olyan fizetni fog – gondolta magában, aki szerepet játszott abban, hogy őt ennyi fájdalom és megaláztatás érje. Hamar kezdetét vette a lövöldözés. A folyosón a saját osztályfőnökét lelőtte, plusz végzett egy lánnyal is. Azt a fiút is el akarta tenni láb alól, és el is tette, aki megszégyenítette azzal, hogy lekamerázta az esetet. Mikor Petra már minden olyan diákot kivégzett, akit akart, fejbe lőtte saját magát is. Persze azt mondanom sem kell, hogy Dávid ettől teljesen összeomlott. Őt Áron vigasztalta, akivel a könyv írása alatt jöttek össze.

Ugyanettől az írótól van egy másik könyv is, ami már jóval ezután az egész lövöldözős ügy után történt. Annak már Dávid és Áron a főszereplői. Ott érzékelhető, hogy Dávidot nagyon megrázta az, hogy Petra képes volt saját magát is fejbe lőni. Hiába megfizetett már mindenki, akinek kellett.

Bennem ez a könyv azért hagyott mély nyomot, mert az, hogy engem is „kifogjanak”, az rám is igaz. Bár hála az Istennek ilyen velem nem esett meg, ami a könyvben szereplő lánnyal történt. Úgy gondolom, hogy ez a dolog nem történt volna így, ha Petrát nem vakítja el a fiú. Mert egyébként mikor bekerült az iskolába azonnal szemet szúrt neki az a srác. Mindkét fél hibás az én meglátásaim alapján. De főleg az, akitől a videó származott. Mert azért valakit illuminált állapotban felrakni az internetre amint valami megbotránkoztató dolgot tesz, az nem kicsi bűncselekmény. Különben meg is értem, hogy Petra a könyv végén fejbe lőtte saját magát is, mert ezt, amit ő átélt, szerintem senki nem tudná elviselni.

Itt szeretnék mindenkit megkérni, hogy nagyon figyeljen oda, hogy kivel mit csinál, és hogy milyen dolgok kerülnek ki róla az internetre. Ha lelkileg bántalmazva vagytok, akkor inkább kérjetek segítséget, de ne az öngyilkosságot tartsátok az egyetlen megoldásnak, és hogy én mit csináltam volna másképp a főszereplő lány helyében? Nyílván nem ez lett volna az első gondolatom. Hanem az, hogy feljelentést tegyek és addig megyek, amíg az illetők börtönbe nem kerülnek. De hát a történet máshogy alakult.  Szóval én mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, az egy dolog, hogy nem könnyű olvasmány, viszont nagyon tanulságos és lehet belőle okulni rendesen.

 

                                                                       Nagy Csaba 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

 

 

Egy debreceni tárlat bemutatása

 

Debreceneben sok olyan tárlat található, amiről érdemes lenne és lehetne szót ejteni, de én csak egyről szeretnék. Ez lenne a Déri Múzeumban található képtárlat.

E tárlat régóta nyitva áll a látogatók számára és ez számomra a legérdekesebb. A képgyűjteményben nagyon sok kép és festmény látható. Itt egészen a kisebbektől, a nagyobbakig megtalálhatók a festmények. Mind közül a legérdekesebb és legszebb a Munkácsy Mihály által festett Munkácsy-trilógia. Ez a trilógia három festményt foglal magában, úgymint a Golgotát, Krisztus Pilátus előtt és az, Íme, az Ember festményét. Ezek az alkotások külön termet kaptak. A képek alá zenei aláfestés és párbeszéd is társul, hogy könnyebben megértsük a képek lényegét és értelmét. A félig besötétített terem és különböző fényekkel megvilágított alkotások magával ragadó hangulatot hoznak létre. Hosszasan el lehet időzni a képek előtt és gondolkozni.

Ajánlom iskolás csoportoknak, családoknak egy hétvégi programként vagy csak a kikapcsolódni vágyóknak. Lehet kérni tárlatvezetést is az érdeklődőbb emberek számára.  Ezeket mindenkinek látni kell egyszer!

 

 

                                                              Sólyom László 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola


 

Könyvajánló

John Green: Csillagainkban a hiba

 

John Green amerikai író, pedagógus és youtube videoblogger mind fiataloknak, mind felnőtteknek ír fikciókat. Leghíresebb műve a Csillagainkban a hiba című regénye.

A Csillagainkban a hiba napjainkban játszódik. Főszereplője a 17 éves Hazel Grace Lancaster, aki tüdőrákban szenved. A történet azzal kezdődik, hogy Hazel édesanyja azt szeretné, ha lánya ellátogatna egy önsegítő csoportba, ahol hozzá hasonló emberekkel ismerkedhet meg. A tinilány nem igazán rajong az ötletért, de végül édesanyja unszolására mégis elmegy a csoportba. Itt ismerkedhetünk meg Augustus Waters-szel és Isaac-kel.  A történet innentől nem csak a rákkal való küzdelmet dolgozza fel, hanem egy szerelmi szál is előtérbe kerül a cselekmények előrehaladtával. Augustus és Hazel szerelme is kibontakozik.

A két fiatal izgalmas kalandokon vesz részt, s közben az olvasó a legfontosabb morális kérdésekre kaphat választ, mint például: Meddig számít az emberi élet teljes értékűnek? Mennyit tehetünk meg azért, hogy egy ember életben maradjon?

Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a könyvet, aki kilátástalannak látja helyzetét, mégis azt hiszem, hogy ez a mű leginkább a mi korosztályunknak szól, hiszen megmutatja, hogy mi az igazán fontos az életben.

 

 

Virág Fruzsina Boglárka 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Egy ötlet a téli fáradtság leküzdésére

 

Gyere zumbázni! A zumba latin zenére, illetve ritmusokra épülő tánc, amely fitness edzés is. Könnyen elsajátítható, hiszen a mozdulatok egy koreográfián belül ismétlődnek. Az aerobik és a különböző latin táncmozdulatokból állnak össze.

Rengeteg típusa van a zumbának. Mindegyik különböző oldalról közelíti meg a mozgást. Van olyan, amelyik a medencében történő táncolás, esetleg kemény guggolások, fekvőtámaszok és egyéb testmozdulatok sorozata.

Azt gondolom, ha valaki frissen akarja magát tartani, illetve a téli fáradtságot akarja leküzdeni, nagyon jó megoldás a zumbázás. Mindezt több helyen oktatják a városban. Az osztályom szerencsés helyzetben van az iskolában, ugyanis az egyik tanárnő felkarolta a zumbázás lehetőségét, így néha táncolhatunk. Jó kedvet, derültséget okoz a tánc, jól összekovácsolta csapatunkat. Szeretünk együtt lenni, együtt mozogni, a dallamos zenére mozogni, mellyel fáradhatatlanok vagyunk, s hamar elrepül a kétórás közös edzés. Sikerünket az is megkoronázta, hogy különféle eseményekre is elmentünk fellépni, mint például a jó célt szolgáló Jobb Veled a Világ! dr. Bagdy Emőke szervezésében. 

Véleményem szerint, aki nem akar egyedül lenni, jó hangulatban szeretne eltölteni néhány órát hasonló érdeklődésű emberekkel, annak ajánlom a zumbázást már csak a mozgás, a kikapcsolódás miatt, amivel a téli fáradtságot könnyen leküzdhetjük.

Mióta zumbázni járok, azóta beleszerettem ebbe a táncmozgásba, bár nem volt nehéz egy jókedvű, pozitív és energiabomba oktatóval. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a mozgásfajtát, a kipróbálását legalábbis mindenképpen. Mozogjunk, ne szomorkodjunk, a téli fáradtság könnyen leküzdhető!

 

 

                                                                                   Molnár Kíra 12.B

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Mit igyunk energiaital helyett?

 

Napjainkban elterjedtek a különböző energiaitalok, és sajnos egyre több embert s kiváltképp fiatalt lehet látni, hogy ezt az italt fogyasztják. Ez manapság divat és talán már szokás is.

Mindezek drágák és egészségtelenek. E helyett egészséges lenne gyümölcsleveket, rostos leveket fogyasztani. Természetesen a tej, ivóvíz a legegészségesebb, legfrissítőbb véleményem szerint. Ezekre a szervezetnek nagyon nagy szüksége van. Az energiaitalok nagy többsége külföldről származik és sok olyan hatóanyagot tartalmaz, amiről nem tudunk, de a hazai gyártásúakkal is ugyanez a helyzet. Sőt, ha tudni szeretnénk, hogy mit tartalmaz egy-egy „kívánatos” doboz, akkor sem tudhatjuk meg teljes egészében, hiszen olyan apróbetűs feliratot tartalmaz a doboz oldala, hogy ember legyen a talpán, aki azt el tudja olvasni. Ha mégis górcső alá vesszük a tartalmát akár egy nagyító segítségével, akkor sok meglepetésben lesz részünk. Talán érdemes lenne legalább egy ilyen alkalmat megragadni, mielőtt arra vetemednénk, hogy benyakalunk egy energiaital tartalmát. Ezek az italok nagyon károsak a szervezetre.

A 100%-os gyümölcslevekben nagyon sok a vitamin, ezért sűrűn ajánlott inni. Fogyaszthatunk ásványvizet vagy csapvizet, amiben sok az ásványi anyag. Készíthetünk házilag különböző turmixot gyümölcsből vagy zöldségekből, melyek mindennél sokkal egészségesebbek. Lehet inni joghurtokat, melyeket boltban is lehet vásárolni különféle kiszerelésben és ízben a natúrtól a különféle gyümölcsös ízűig, de otthon is elkészíthetjük ezt. Főleg limonádét ajánlanak inni nyáron, mely finom, hűsítő ital. Vannak különböző szörpök, gyümölcs sűrítmények, melyekhez szintén boltban lehet hozzájutni, de a házias családok maguk is elkészítik otthon. Ezekből is kiváló üdítő italok, frissítők készíthetőek. Vannak különböző teák natúr vagy gyümölcs ízben, ami szintén egészséges, sőt olykor különféle betegségekre is iható a megfelelő. Télen forró, nyáron pedig jeges tea a legüdítőbb. Tejből készíthetőek finom tejitalok (pl: kakaó, karamellás tej, stb.). Aki szereti, fogyaszthat paradicsomitalt, sárgarépa italokat, különféle zöldségleveket, melyek egyre trendibb. Mindezek egy jó turmixgéppel könnyen elkészíthetőek, s hatalmas energia és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezekben mind nagyon sok a vitamin a szervezet számára és a csontokra is nagyon jó hatással vannak.

Az energiaitalok helyett javasolt a koffeinmentes italok. Ezek kevésbé károsak. Igyunk sok gyümölcslevet, vizet és éljünk egészséges életmódot! Talán megfontolandó lehetne az is, hogy energiaitalt ne áruljanak az iskolai büfékben, a fiatalok ne ihassanak kontroll nélkül bármennyi mennyiségben.

 

                                                                                   Nagy Gergő 1/9 KL

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Így sportoljunk Debrecenben ingyen

 

A mai társadalom nagy része elég kényelmes életmódot él. Híradásokban és újságokban állandó téma az elhízás és az ezzel járó betegségek. Felgyorsult világunkba nehéz beiktatni egy kis sportot, bár mindenkinek a javára válna.

Erre Debrecenben lenne lehetőség és nem kell, egy fillért sem fizetnünk érte. Manapság Debrecen is fejlődik és egyre több sportolási lehetőséget kínál a sportolni vágyóknak! Például az én személyes nagy kedvencem a Nagyerdőn pár éve épült futópálya, amin elég sokan futnak és kocognak rendszeresen. Na és persze ott van a debreceniek nagy kedvence a DEAC sportpálya, ahol futni, kosarazni, focizni és teniszezni is lehet. Emellett Debrecenben szerte rengeteg kondiparkot találni, ahol megmozgathatjuk testünket és lelkünket is egyaránt. Ugyanis, ha a testünk mozog, akkor a lelkivilágunkra is hatással vagyunk! Persze ott van: még a sok mindenki által elérhető biciklizés és sétálás. Általában mindenkinek van otthon egy biciklije, amire felpattanhat és tekerhet vele egy vagy több karikát. Akinek esetleg nincs otthon biciklije az se baj, csak ki kell lépni a szabadba és sétálni egyet! Ezt tehetjük a családdal vagy egyedül, de egy a lényeg, hogy szabadban legyünk és mozogjunk.

Érdemes meggondolni a mozgást, mert nem kell messze mennünk otthonunktól, és Debrecen számtalan lehetőséget kínál nekünk a mozgásra és sportolásra!

 

                                                                       Sólyom László 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

A kevés alvás következményei, veszélyei

 

Arról, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, általában életkorhoz, fizikai állapothoz köthető.

A szükséges alvásmennyiség meghatározása csak a szakkönyvek, lexikonok által lehetséges. Ezek definíciója szerint leginkább úgy határozható meg, hogy a csecsemőknek és kisgyermekeknek kb. 9-14, a tinédzsereknek 7-9, a felnőtteknek 7-8, míg az időseknek általában 7 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy kipihenjék magukat. Ha kellőképpen kialudták magukat, ezáltal csökkentik az egyik leggyakoribb stressz forrást, a kialvatlanságot. A kialvatlanságnak különböző veszélyei vannak, mint például a rossz közérzet, ingerültség, kávé utáni vágyakozás, önkontroll hiánya, a realitás mértékének elvesztése. Mindezek következményei még azok, hogy rosszul alszunk, de idetartozhat még az elalvás és a koncentrációs zavar, valamint a figyelemzavar és az erőtlenség, dekoncentráltság.  Az aluszékonyság, gyenge látás, vérnyomás leesése, gyenge pulzus is közre játszhat. Leggyakoribb tünetei közé sorolják a homályos látást és a gyakran előjövő ásítást is.

Hogy mit tehetünk mindezek ellen? Talán az a legfontosabb, hogy figyeljünk önmagunkra, napi beosztásunkra, próbáljuk megtervezni mindennapjainkat, s mindezekkel együtt nagyon vigyázzunk egészségünkre! A tervezhetőségbe szükséges a sportolás beiktatása és az étkezésre való odafigyelés is.

 

                                              

Virág Fruzsina Boglárka 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Bulizzunk biztonságosan

 

Ez egy igen kényes téma. Társadalmunk egyik meghatározó, rendszeres programja főként a fiatalság körében a bulizás. A mai fiatalok rengeteg buliba, szórakozó helyekre járnak.

Jómagam nem sokat szoktam járni buliba, de ha voltam is, rengeteg felelőtlen embert, fiatalt láttam. Sokan ezt a szórakozást összetévesztik az ivászattal. Mert én legalábbis nem azért megyek el egy buliba, hogy annyira leigyam magam, hogy aztán másnap ne is emlékezzek, hogy mit csináltam aznap este. Ez a legrosszabb felfogás. Ha egy buliba elmegyünk és még csak épphogy elértük a felnőtté válás korát, mindenképp az a legfontosabb, hogy jelezzünk vissza a szülőknek, hogy minden rendben, épségben vagyunk, és hogy hányra érünk haza. Természetesen ez a „hányra érünk haza” általában tolódni szokott egy kicsit, de a további úgymond késést is illő jelezni szüleinknek. Ha ezt betartjuk, már egy lépéssel közelebb vagyunk egy biztonságosabb szórakozás felé.

Na, de ha már szórakozunk, óhatatlanul felmerül az alkohol téma, hogy mennyit és miből. Véleményem szerint jól érezhetjük magunkat alkohol nélkül is, de ha mégis fogyasztunk valamilyen italt, fontos szempont, hogy csak (kis) mértékkel tegyük. Ugyanis ha egy nagyobb szórakozó helyen vagyunk, sose lehet tudni milyen dologba keveredünk és ha az alkoholtól már nem is tudunk egyenesen menni, sajnos akkor eléggé kiszolgáltatott helyzetben találhatjuk magunkat. Tehát az lenne a legjobb, ha nem fogyasztanánk alkoholt, de manapság ez már szerves része az egésznek.

Egy buliban elsősorban jól akarjuk érezni magunkat és ismerkedni megyünk. De ha mégis konfliktus helyzetbe kerülünk, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy vagy elmegyünk az adott helyről, vagy pedig szólunk a portásoknak, személyzetnek és akkor a másik fél nem lesz az adott szórakozó helyen, de semmiképp ne szítsuk, illetve ne menjünk bele egy konfliktusba. Mindezek felett figyeljünk társaink, barátaink épségére is.

Ha lány is van a baráti társaságunkban, akkor rá fokozottan ügyelni kell. Ha lehet, sehova ne menjen egyedül. Főleg a pulthoz kisérjük el, nehogy elfogadjon mástól italt, mert abban az italban bármi bele lehet keverve. Ha ügyelünk a fentebb leírtakra, szinte biztos, hogy jó, biztonságos este elé néz minden bulizni vágyó!

 

                                                                                  Beri Alex 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Programajánló

Adventi Vásár Debrecenben

 

Advent a keresztény kultúrában karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig számított időszak. Ilyenkor az emberek lázasan készülődnek az ünnepekre.

Akik városban élnek, azok pontosan tudják, hogy Advent időszakában már a város karácsonyi díszbe öltözik és ilyenkor természetesen a nagy áruházakban is helyet kap az ünnep. Sokan ilyenkor kezdik el megvásárolni a karácsonyi ajándékokat a családnak. Akiknek pedig nincs ötletük, vagy pedig már megvan, hogy kit, mivel lepnek meg karácsony napján, azoknak, és egyébként mindenkinek kellemes kikapcsolódást nyújt a debreceni adventi vásár.

A városban már több éves hagyomány az adventi vásár, ahol óriási adventi koszorú is helyet kap. Mindemellett a város jobbnál jobb programokkal próbálja szórakoztatóbbá varázsolni a vásárban való nézelődést. Részesei lehetünk élő koncerteknek, színpadi produkcióknak, Betlehemesnek és még sok másnak is. Az egyik legkedveltebb az óriáskerék, ami az idén is negyvenöt méter magas. A tetejéről körülbelül egész Debrecent be lehet látni. Akik nem tériszonyosak, azok számára garantált lesz az élmény. Az óriáskerék mellett rengeteg fa bódé várja az érdeklődő embereket. Itt, szinte mindent meg lehet találni, ami csak kellhet. Háztartási cikkeket, ruhákat, patikai termékeket, kiegészítőket és még sok mást. Persze elmaradhatatlan az ételek standja. Különféle ételeket, italokat vásárolhatunk, kóstolhatunk. Ilyenkor az emberek általában forralt bort isznak és mézes almát esznek. Az egész vásárnak van egy sajátos, vonzó hangulata miután besötétedik, és nemcsak azért, mert karácsonyi zene szól a felszerelt hangszórókból, hanem azért is, mert több program van akár az egész család minden tagja számára. Nem muszáj vásárolni, elég ha a műsorért megy ki az ember a főtérre. Ha valaki csak a gyertyagyújtásra megy, már az is egy nagy örömnek tudható be.

A városnak van egy nosztalgia villamosa is, amit általában ilyen ünnepekkor indítanak útjára. Idén is például a nosztalgia villamost mikulás jelmezbe „öltöztették”, és minden olyan gyermek ajándékot kap a mikulástól, aki tesz egy kört Debrecen régi villamosán. Advent időszakában Debrecen a fény városa. Még a villamosok is ki vannak világítva, úgy közlekednek. Az egész Kossuth tér és környéke, a belváros színes világításban pompázik.

Ha szükségünk van egy kis kikapcsolódásra, ez a vásár tökéletes választás. Az igazi élményt az is jelentheti, ha találkozik az ember egy régi ismerőssel, összefut egy baráttal vagy éppen egy családtaggal. Ekkor igazán hangulatos, ha egymás társaságában maradva végig járják a vásárt és közben forralt bort, teát vagy forró csokit szürcsölgetve nagyokat beszélgetnek. Szerelmes pároknak is romantikus lehet kézen fogva végig nézni a standok kínálatát, venni valami forró ételt vagy nyalánkságot, felülni az óriáskerékre. Nem kell ahhoz drága helyekre menni a szerelmeseknek, hogy romantikus hangulatban legyenek. A fények, a zene és a hangulat mindenről gondoskodik. Igaz, a vásárban rengeteg ember van, de ettől függetlenül jó érzés egymás társasága.

Szóval, száz szónak is egy a vége, a debreceni adventi vásár mindenki számára kellemes, ünnepi hangulatot és kikapcsolódást nyújt. Személy szerint én mindig nagyon jól érzem magam, főleg akkor, ha a barátaimmal megyek ki. Azt bevallom, hogy vásárolni nem igazán szoktam. Persze ha megkívánok egy forró csokit a hidegben, vagy bármilyen főtt ételt, azt szívesen megkóstolom. A barátaim és a jókedv miatt szoktam elmenni, de soha nem csalódtam még és valószínűleg nem is fogok. Hamisítatlan adventi élményben lesz része annak, aki kilátogat erre a vásárra. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Debreceni Adventi Vásárba való kilátogatást, mivel nagyon jó programokkal tarkított, izgalmas élményt adó, szívet melengető szép ünnepünk ez.

 

                                                                                  Nagy Csaba 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Bulizzunk biztonságosan!

 

A bulizás a kikapcsolódásról és a szórakozásról szól. Erre minden korosztálynak szüksége van, mindenki a maga stílusában szeret szórakozni, bulizni.

Napjainkban a bulizás sok veszélyt rejt magában, főleg a fiatalok számára. Ezért kell odafigyelni, hogy kivel barátkozunk és milyen itallal kínálnak minket. Mellőzük a szeszes és a bódító italokat, mert ezek veszélyesek a környezetünkre és saját magunkra is. Bulizni sokféleképpen lehet pl.: szűk családi körben, klubokban, ahol első sorban az idősebb korosztály jár, diszkóba, ahol leginkább fiatalok szórakoznak. Szórakozó helyeken vagy diszkó helyeken szolgálnak szeszes itallal, amivel csínján kell bánni. Ha lehet, kerüljük ezeket az italokat! Ezek nélkül is jól érezhetjük magunkat. Ezeken a helyeken vannak olyan emberek, akik veszélyesek, őket kerülni kell és inkább a jó társaságba kell menni.

Természetesen nemcsak a bulinál kell oda figyelni, hogy mit csinálunk, hanem az oda és visszaútnál is. A közlekedésnél is oda kell figyelni, mert ha nem figyelünk a közlekedésre, akkor könnyen meg eshet a baleset. Persze barátainkra is illik figyelni, és ha bajt észlelünk, akkor azonnal menjünk hozzá és hívjunk segítséget is. Nem szabad alkudozni a szórakozó helyeknél, mert ha alkudozunk, akkor könnyen bajba kerülhetünk. Nem szabad idegenektől semmit sem elfogadni, mert azért is bajba kerülhetünk, ha nem jó szándékú emberekkel találkozunk. Nem szabad mindenféle italokat inni, mert komoly következménye lehet.

Érdemes több személlyel menni, mert meg tudjuk egymást védeni, ha baj van. Lehet különböző koncerteken is bulizni, főleg vidám vagy mulatós koncerteken is. Lehet barát vagy ismerős születésnapján, névnapján szórakozni. Figyelni kell ott is, hogy menyi szeszes italt fogyasztunk, hiszen a mértékletesség is fontos szempont. Bárhol bulizzunk az a lényeg, hogy biztonságosan, kulturáltan kell csinálni, abból baj, sosem lehet.

     

                                                                                  Nagy Gergő 1/9 KL

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Amiről a szülőknek buli előtt tudni kell(ene)

 

A mai fiatalok egyre hamarabb érnek testileg és lelkileg, mint régebben. Talán ez is az oka annak, hogy sokkal fiatalabban kezdenek bulikba járni és alkoholt fogyasztani.

Ez nagy probléma a mai társadalomnak, különösen a szülőknek. Általában kora este elmennek otthonról és valamikor hajnalban vagy reggel érnek haza. Nagy részük el se mondja hova, merre megy, vagy mit csinál. Az éjszakába járás pedig nem veszélytelen dolog! Számtalan veszély leselkedhet egy kiskorúra. Például kirabolhatják, elrabolhatják őket. Ez alatt, míg a diákok és a fiatalok buliznak, otthon a szülők aggódva ülnek és várják őket haza.

Mielőtt elmegyünk otthonról, mindenképp tájékoztassuk szüleinket, hogy hova megyünk, mikor megyünk és hány órakor érünk haza. Úgy vélem, az sem lehet titok a szüleink előtt, hogy elmondjuk, kikkel leszek, kikkel töltöm az estét. Ha például házibuliba megyünk, meséljünk szüleinknek a programról, be is mutathatjuk ismerőseinket, barátainkat, megnyugtatóbb számukra, és nagyobb biztonságban tudhatnak bennünket így. Egyáltalán nem ciki, ha  tudni fogják kikkel vagyok és kihez megyünk. Tudd, még az is a te biztonságodat és a szülők megnyugvását szolgálja, ha megadod barátaid telefonszámát, illetve ismerőseink egyéb elérhetőségét, akár a lakcímét ahova mentek.

Gondolkodj, ha bajba kerülsz, mindenképpen a szüleidet értesíted, hiszen rájuk számíthatsz elsősorban. Mindezek mellett alkoholt csak felelősséggel, mértékkel kell fogyassz, de mást is ihatsz, akár gyümölcs- vagy rostos levet, vizet, viszont senkitől se fogadj  el bontott innivalót, de leginkább semmit se!

 

                                                                       Sólyom László 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

Amiről a szülőknek buli előtt tudniuk kell

 

 

A szülőket gyakran aggodalommal tölti el, hogy a gyermekeik eléggé felnőttek-e ahhoz, hogy bizonyos dolgokat nélkülük is meg tudjanak oldani. A legtöbb vita a tinédzserek bulizási szokásai körül adódik, hiszen a szülők természetesen féltik gyermekeiket, hiszen sok veszély leselkedhet rájuk.

Először is tisztáznunk kell, hogy mik a bulizás veszélyei. A szülőknek mindig meg kell győződniük arról, hogy melyik szórakozóhelyet látogatja meg gyermekük, illetve mennyire megbízható az általuk kiválasztott hely. Arról sem árt tudni, hogy milyen társasággal kíván kikapcsolódni lányuk/fiuk. Mindig megbízható emberekkel szabad elengedni őket, hiszen ha valami történik, elsősorban a barátok tudnak segíteni. Mielőtt elengedik otthonról a gyereket, nem árt tisztázni az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeit. Fontos, hogy a gyerek megértse, hogy az intelmeket nem azért kapják, mert ellene vannak a szüleik, hanem csupán azért, mert féltik őket. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy italt senkitől ne fogadjanak el, hiszen ezekbe bárki belekeverheti a partidrogokat. A legnépszerűbb partidrog a Gina, melynek veszélye, hogy nem lehet kimutatni a szer szervezetben való jelenlétét. Ebben az esetben a fogyasztó nem emlékszik az előző nap történéseire, így azt tesznek vele, amit akarnak: kirabolhatják, de akár a lányokat nemi erőszak is érheti. A túlzott alkoholfogyasztás ugyanezeket idézheti elő, hiszen megváltozott tudatállapotban az ember felbátorodik, olyan dolgokat is képes megtenni, amelyeket efféle befolyásoltság nélkül nem.

Összegezve, tehát a gyermekekre sok veszély leselkedhet egy szórakozóhelyen, ezért amikor elkezdődik a fiatal „bulizós időszaka”, a szülőknek mindenképp tisztázniuk kell gyermekeikkel, hogy milyen veszélyek várhatnak rá bulizás közben. Ha ezeket megtették, nem kell mindig a legrosszabbra gondolniuk, hiszen ha kellőképpen tájékozottak gyermekük, illetve példákat is hallottak, akkor valószínűleg eléggé kialakult bennük a felelősségtudat ahhoz, hogy megfontolják hogyan is cselekedjenek egy-egy szituációban.

 

 

Virág Fruzsina Boglárka 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

 

 

Ápoljuk a kapcsolatainkat

 

A kapcsolataink ápolása egyben önmagunk és lelkivilágunk ápolása is. Csak gondoljunk bele, aki nem ápolja, gondozza kapcsolatait, az igazából nem is akar barátkozni, ismerkedni senkivel, elmagányosodik.

De hogyan is ápoljuk ezeket a kapcsolatokat? Az elején a legnehezebb ezt kialakítani. Hiszen a megismerkedéstől, az első találkozástól kezdődik, ugyanis ekkor érnek bennünket az első hatások, benyomások a másikról. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad elhanyagolni ismerőseinket, de legfőképp szeretteinket. Mindig foglalkoznunk kell velük, s ezt nem szabad tehernek éreznünk. Ha épp rossz napja van ismerősünknek, rokonunknak, elég lehet néhány vicces, kedves szó, hogy szebbé tegyük a napját. Mindez, semmibe sem kerül. Ezt ugyanúgy elvárhatjuk visszafele is természetesen. Ez ugyanolyan, mint egy párkapcsolat. Oda-vissza működnie kell az egymásra figyelésnek. De nem csak szavakkal lehet ápolni a kapcsolatainkat, hanem közös programmal, tevékenységgel is. Sokszor ez a legjobb választás. Ugyanis egy közös szórakozás, hobbi, sok lehetőséget ad arra, hogy figyelmesek legyünk a másikkal. Tudatosan szükséges kialakítani a másikra figyelés koncepcióját. Ez olyasmi, mint az ajándékozás. Olykor sokkal jobb érzés ajándékot adni a figyelmünkkel kitüntetettnek, mint ajándékot kapni. Szükséges és érdemes is egymásra figyelni.

Lehet egy születés- vagy névnap, vagy bármilyen más fontosabb esemény, netalán szalagtűző, diploma átvétele kapcsán, esetleg állásszerzés egy kívánt munkahelyen, vagy csak felhívom a figyelmét ismerősömnek, hogy kigyulladtak az adventi fények a városban és sétáljunk egyet, netalán ha nem is személyesen találkozom vele, de egy telefonhívás erejéig érdeklődöm, hogy léte felől, esetleg észben tartjuk, kikkel beszéltünk már régen, s felveszem velük a kapcsolatot akár a technika adta lehetőséggel a különféle közösségi oldalakon, vagy csak csetelgetem velük s minden máris jobb lehet.

Mindenképpen szükséges megemlíteni, pláne, ha nem élnek velünk együtt nagyszüleink, hogy az ünnepek közeledtével keressük fel őket, hívjuk el magunkhoz egy vasárnapi ebédre, látogassuk meg őket, beszélgessünk velük.

Jó érzés és újabb kapcsolat kialakítására ad lehetőséget például az is, ha elmegyünk a Klinikára a kisbetegeknek felolvasni egy-egy mesét, de akár ugyanígy megoldható a felolvasás az idősek otthonában, akinek arra szüksége és igénye van, ez mind apróság és könnyen kivitelezhető.

Szép lehetőség bármelyik megvalósítása, természetesen ezek csak érintőlegesek, hiszen sok mindenki másnak is örömet lehet okozni sok-sok apró ötlettel, dologgal. A lényeg, hogy figyeljünk egymásra, törődjünk a másikkal, ápoljuk kapcsolatainkat, hiszen csak így ápolhatjuk magunk és mások lelkét is. Az ünnepek alkalmával pedig mindenki lelkét átjárja a meleg hangulat, a karácsony varázsa, egy finom illat, kedves zeneszó, a szép díszkivilágítás, mely mind hangulatosabbá, lélekemelővé tesz bennünket.

 

                                                                       Beri Alex 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Kapcsolatápolási forma - A szerelem

 

Elgondolkoztál már azon, hogy mi is az a szerelem? Hogy mit is jelent igazából szeretni valakit? Nos, ezekre a kérdésekre mindenki más és más választ ad. Van, aki csalódik a szerelemben és ezért azt mondja, hogy a szerelem az a fajta dolog, ami nyomorba dönti az illetőt. Lehet, hogy ebben van némi igazság, de nem mindenki számára ezt jelenti. Az emberek nagy többsége úgy vélekedik a szerelemről, hogy csodálatos és szavakkal megfogalmazhatatlan belső érzés. Ez is igaz. Lényegében a szerelem majdnem minden embernek mást jelent.

Az egyik legcsodálatosabb dolog az ember életében, hisz a nyugodtság, hogy szeretsz valakit, és téged is viszont szeretnek szuper érzés. Nem beszélve az együtt töltött közös időről, mikor szinte semmi mással nem foglalkozunk csak egymással, csak mi létezünk. Az egész világot kizárjuk magunk körül és csak az a világ marad, amiben ketten, csak és kizárólag mi ketten vagyunk. Ez a szerelem világa, egy édes kapcsolat. Jól érezzük magunkat egymás társaságában, gyorsan elrepül az együtt töltött közös idő, ezután pedig azt várjuk, hogy mikor találkozunk legközelebb.

Viszont a szerelem fájdalmas is lehet. Lényegében a tűzzel való játékhoz is lehet hasonlítani a szerelmet. Hiába fennáll a veszélye annak, hogy a tűz megégethet minket, akkor sem érdekel, hanem vállaljuk a kockázatot. Van, hogy néha olyannyira szerelmesek vagyunk, hogy enni sem tudunk, mert az izgalomtól liftezik a gyomrunk. Folyton a partnerünkre gondolunk. Mindamellett magánéletre is időt kell szakítanunk. Nem feltétlenül kell mindig egymás közelében lenni. Egy SMS-ben vagy messengeren keresztüli üzenettel is lehet tudatni a másik féllel, hogy mennyire szeretjük. Akkor jó az egész kapcsolat, ha a szerelem közben létrejön egyfajta barátság is, és bármit, de tényleg bármit meg tudunk egymással beszélni.

Egyszer valaki, akit megkérdeztem, hogy mit gondol a szerelemről, azt a választ adta, hogy olyan, mint a hullámvasút. Egyszer fent vagy az egekben, máskor pedig lent a földön. Lényegében így is van. Ha például elcsattan a várva várt csók, akkor az egekben érzed magad és nagyon boldog vagy. A csók is olyasvalami, ami leírhatatlan, csodálatos érzés. Mikor az ajkak összeérnek, akkor hirtelen minden megszűnik létezni, s ekkor előjön a hullámvasút-érzés. Csak éppen fent az égben lebegsz. A közös pillanatok okozzák ennek a hullámzásnak azt az örömét, mikor úgy érzed, hogy szárnyalsz a magasban és boldog vagy, jól érzed magad. Igen ám, viszont az a hullám néha völgybe száll. Egy kapcsolat sem működik zökkenőmentesen. De ezek a kihívások, ezeket kell egy kapcsolatban egyenlő félként közösen megoldani, ha lehetséges. Ha mégsem működik ez a kapcsolat, akkor elérkezik az idő, mikor be kell látni, hogy a tovább, már külön úton folytatódik.

A lányok nagy része, nehezebben viselik a szakítást és vannak olyan fiúk is, akik általában egész hamar túllépnek a csalódáson és újabb ,,vadászatra” indulnak. Eközben a lányok nagy része elhasznál milliónyi zsebkendőt és szerelmes filmeken sírnak.

Na de mi történik akkor, ha szakítás helyett csak egy alapos összeveszésről van szó? Itt is két csoportra lehet osztani az alapján a személyeket, hogyan is élik ezt meg. Van, aki egy kis veszekedés miatt napokig padlón van és nem eszik, nem csinál semmit csak bánkódik és azon gondolkodik, hogy hol és mit rontott el. Van a másik réteg, ahol mindent meg tudnak beszélni, legyen bármilyen kis összezörrenésről is szó. Ez jobbik eset., a kellemesebb.

Az a véleményem, hogy egy kapcsolatban a legfőbb erény az őszinteség és a bizalom. Ha bármelyik is hiányzik egy kapcsolatból, akkor felesleges egymással lenni. Úgy gondolom, hogy egy második esély mindenkinek jár, de több nem. Bízom benne, hogy egyszer, ha készen állok rá, hozzám is érkezni fog egy olyan lány, aki visszaadja a szerelembe vetett hitemet.

 

Nagy Csaba 12. ÉF/2

Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Miért fontos napjainkban a karácsony ünnepe?

 

Karácsony ünnepén Jézus születését ünnepeljük. De még azért is fontos, mert ekkor gyűlik össze a család apraja nagyja. Ez a szép ünnep a szeretetről és a gondoskodásról szól.

Minden országban máshogy ünneplik a karácsonyt, de minden a szeretetről és az odafigyelésről szól. Természetesen karácsonykor örülünk, hogy kapunk sok ajándékot, de adni is jó másoknak. Karácsonykor mindenki vesz fenyőfát és szép dekoratívan felöltöztetik, és a lakásokat is kivilágítják, így várják jézus érkezését. A karácsonyban az is jó, hogy finomságok várják az embert, és azt is lehet látni, hogy az asztal is ünnepi köntöst kap. Fontos, hogy karácsonykor se feledkezzünk el a távoli rokonokról, ez