Üdvözöljük iskolánk weboldalán

TESTVÉRKÖNYVTÁRAK PROGRAM

ISKOLAI KÖNYVTÁRUNK A TESTVÉRKÖNYVTÁRAK PROGRAMBAN

A Könyvtárostanárok Egyesülete önálló szervezetté válásának 20. évében (2017-ben) Iskolai testvérkönyvtári programot indított azzal a céllal, hogy minél több iskolai könyvtár találhasson magának tartós szakmai kapcsolatot. A program céljai:együttműködés elősegítése az iskolai könyvtárak között, az iskolai könyvtárak erősítése, a kölcsönös szakmai támogatás ösztönzése, az iskolai könyvtári innováció elősegítése, a könyvtár/olvasás megszerettetése, népszerűsítése, könyvtárhasználóvá nevelés támogatása, határon belüli és túli kapcsolatok megerősítése, kialakítása a szakmai (könyvtári és könyvtárosi és könyvtárostanári) fejlődés elősegítésére, könyvtári marketing és "önmenedzselés" elősegítése.

A Diószegi könyvtárának partnerkönyvtára 2017-2020-ig a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum könyvtára volt, 2020-ban kezdődött együttműködésünk az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium könyvtárával.

Az alábbiakban testvérkönyvtárunk bemutatkozását olvashatják:

Az ÓSzC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legnagyobb tanulólétszámú intézményeként a Sajó-völgyében, Kazincbarcikán működik, jogelődjeit tekintve az 1961/1962-es tanév óta. Jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alá tartozunk. Közvetlen fenntartónk 2015-től az Ózdi Szakképzési Centrum, melyhez-iskolánkon kívül- két ózdi, egy kazincbarcikai és egy sajószentpéteri szakképző iskola tartozik. Tanulói létszámunk jelenleg 700 fő. Intézményünk szerteágazó szakmaszerkezettel rendelkezik, tanulóink az egészségügy, szépészet, vendéglátóipar, kereskedelem, gépészet és elektronika területéről választhatnak szakmakínálatunkból.

Iskolánk alapítása óta működtet könyvtárat. Könyvtárostanárunk a 2000/2001-es tanévtől Kosik Ilona Judit. Könyvtári állományunk 25.000 db dokumentumból áll, melyek elhelyezése- a viszonylag nagy alapterület ellenére- kissé szűkös. Az iskolai könyvtár a tankönyvek, könyvek és egyéb dokumentumok kölcsönzése mellett, könyvtárismereti/könyvtárhasználati órákkal és szakórákkal, tanórán kívüli tevékenységekkel és a tehetséggondozásba való bekapcsolódással támogatja az oktató-nevelő munkát. Hagyományos könyvtári programjaink: könyvtári napok az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából, nemzetközi könyvjelzőcsere projekt, irodalmi teaházak/felolvasások szervezése, névadónkkal kapcsolatos vetélkedő lebonyolítása, olvasási verseny koordinálása, jeles napokkal kapcsolatos megemlékezések, bekapcsolódás a városi könyvtár programjaiba (író-olvasó találkozók, irodalmi műsorok, könyvtárlátogatás).

 

Felhasznált forrás: Testvérkönyvtárak: iskolai könyvtárak közössége. URL: kezdőlap (webnode.hu) (Letöltés: 2020.12.02.)

GALÉRIA