Üdvözöljük iskolánk weboldalán

eTwinning

eTwinning

 

Iskolánk csatlakozott az eTtwinning európai iskolák közösségéhez. A program az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre 2005-ben, célja, hogy a kommunikációs technológiák változatos formáit használó együttműködési partnerségek alakítására ösztönözze az európai pedagógusokat. 2014-től az Erasmus+ program részeként működik, közös adatbázissal, célközönséggel, központi portállal. Az eTwinning olyan felületet biztosít a részt vevő európai országokban működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket, azaz röviden: átélhetik, milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni, és részt vehetnek annak életében. A résztvevők bármilyen témát feldolgozhatnak a projektek keretében, de javasolt, hogy egyensúlyban legyenek az IKT-k használatával folytatott és a tantermi tevékenységek, valamint kívánatos, hogy illeszkedjenek a projektben részt vevő iskolák nemzeti tantervéhez. Ennek megvalósulásához technikai segítséget, eszközöket és szolgáltatásokat nyújt a közösség az iskoláknak. Az elsődleges cél az, hogy minél több partnerség jöjjön létre, és minél hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni a partnerek. A résztvevők sok hasznos módszertani tapasztalatra tehetnek szert, megismerhetik külföldi kollégáik munkamódszereit, a programok elősegíthetik a pedagógusok szakmai fejlődését. Az eTwinning egyben egy olyan európai oktatási program is, amelyhez eddig több mint 400 ezer pedagógus csatlakozott Európa-szerte, akik több mint 50 000 projektet hajtanak végre, európai szintű ingyenes online tevékenységet biztosít a közösség minden tagja számára (Oktatási Események). Magyarországról több mint 1300 intézmény vesz részt benne, több mint 2000 pedagógus közreműködésével.

Az eTwinning programot az Erasmus+, az Európai Bizottság oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja finanszírozza. Az eTwinning koordinációját a Központi Szolgáltatópont (Central Support Service) látja el, amelyet a European Schoolnet működtet, és 37 Nemzeti Szolgáltatópont (National Support Service) támogat nemzeti szinten.

Az eTwinning program tevékenységeinek középpontjában az együttműködési projektek állnak, amelyeket legalább két iskola hajt végre. Iskolánk is szeretné, ha a jövőben minél több nemzetközi projektnek részesei lehetnénk a csatlakozásnak köszönhetően, az erre irányuló kezdeményezések megkezdődtek.

 

 

Felhasznált források:

Etwinning: európai iskolák közössége. URL:https://www.schooleducationgateway.eu/hu/pub/resources/tutorials/etwinning--the-largest-commun.htm (Letöltés: 2020.06.27.)

Etwinning: Korszerű pedagógiai módszerek és IKT eszközök alkalmazása az eTwinning program keretében. URL: https://www.sulinet.hu/etwinning/kepzes/index.html (Letöltés: 2020.06.27.)

A kép forrása:

https://tka.hu/palyazatok/8126/az-etwinning-projektmegvalositast-tamogato-felulete (Letöltés: 2020.06.27.)